Za účasti europoslancov vyhlásili výsledky súťaže stredoškolákov Euroscola

17.02.2012 Bratislava

Bratislava 17. februára (TASR) - Oboznámiť mladých ľudí s fungovaním Európskeho parlamentu, motivovať ich, aby lepšie spoznávali túto nadnárodnú inštitúciu, ako aj podnietiť ich k učeniu sa cudzích jazykov je cieľom projektu Euroscola.

Výsledky 6. ročníka tejto súťaže určenej pre študentov stredných škôl vyhlásil dnes v Bratislave riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Hajšel. Prítomní boli europoslankyne za SR Anna Záborská, Monika Flašíková-Beňová a Katarína Neveďalová a europoslanec Jaroslav Paška, ako aj zástupcovia víťazných škôl so svojimi učiteľmi.

Na súťaži sa zúčastňujú stredoškolskí študenti vo veku 16 - 18 rokov zo všetkých európskych krajín, každoročne je to asi 10.000 mladých ľudí z celej EÚ. Na Slovensku sa tentoraz zapojilo 28 stredných škôl, najmä gymnázií, mnohé z nich z východného Slovenska. Zúčastnené školy usporiadali viacero podujatí - besied, workshopov, výstav, vrátane besied a rozhovorov s europoslancami o smerovaní, úspechoch i problémoch EÚ, uviedol Hajšel.

Na prvom mieste sa v súťaži umiestnili študenti Bilingválneho gymnázia M. Hodžu Sučany, druhú priečku obsadila Spojená škola Žilina, tretí sú študenti Gymnázia Giraltovce a štvrté miesto obsadilo Evanjelické gymnázium J. A. Komenského Košice.

Piate až ôsme miesto získali Stredná priemyselná škola Snina, Cirkevné gymnázium sv. Františka z Asisi Vranov nad Topľou, Obchodná akadémia Šurany a Stredná odborná škola Pruské.

Zástupcovia týchto škôl prevzali z rúk riaditeľa Informačnej kancelárie EP na Slovensku diplomy. Vybraní študenti z víťazných škôl navštívia počas tohto roka sídlo Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Zástupcovia kancelárie ocenili úroveň súťaže, kreativitu študentov a skutočnosť, že sa venovali aktuálnym témam, ako je napríklad finančná kríza v Európe, politická stabilita EÚ a takisto otázkam vyplývajúcim z Medzinárodného roka aktívneho starnutia a medzigeneračnej solidarity. Besedovali s poslancami Národnej rady SR i EP, zapojili do svojich aktivít všetky generácie, vrátane detí a seniorov.

Prítomným študentom a učiteľom sa prihovorili europoslankyne Anna Záborská, Monika Flašíková-Beňová, Katarína Neveďalová a europoslanec Jaroslav Paška. Všetci vyzdvihli ich záujem o činnosť EP a aktívny prístup mladých ľudí k aktuálnym problémom v EÚ i na Slovensku a povzbudili ich, aby naďalej boli snaživí a usilovali sa dobre študovať a uplatniť v spoločnosti.
 

Vyberte región